12 tecken på att du har börjat glömma
Är du orolig att du glömmer för mycket? Eller att saker du lär dig inte fastnar? Du är inte ensam, många av oss är i samma situation. Det är helt normalt, men när små förbiseenden börjar bli till en irritation som påverkar vardagen kan det vara läge att agera. Här är 12 tecken på att du kanske glömmer lite mer än du borde.
Kortversionen
- Glömska i vardagen: Vanliga tecken som att glömma namn, tappa bort saker eller dubbelboka möten kan tyda på att hjärnan inte är lika skarp som tidigare.
- Åldrande påverkar hjärnan: När vi blir äldre försämras korttidsminnet och hjärnan blir mindre effektiv när det gäller att filtrera och bearbeta information.
- Vikten av näringsämnen: Zink och vitamin B12 spelar en avgörande roll för att upprätthålla normal kognitiv funktion och stödja neuronal hälsa.
- Lectinect Hjärna: Produkten innehåller zink, vitamin B12 och Bacopa monnieri, som är känt för att förbättra minne och koncentration.
- Prova själv: Nu kan du prova Lectinect Hjärna och se vilken skillnad det kan göra för din kognitiva funktion.
1. Du glömmer ofta namn
Du kommer inte ihåg namnen på personer du nyligen träffat, även om du minns deras ansikten klart och tydligt.
2. Du tappar ofta bort saker i hemmet
Nycklar, mobiltelefoner eller solglasögon – de verkar alltid försvinna och du lägger oproportionerligt mycket tid på att leta efter dem.
3. Du glömmer eller dubbelbokar möten
Även om du använder din kalender flitigt kan det hända att du missar möten eller bokar in olika möten på samma klockslag.
4. Du går in i ett rum och glömmer varför du gick dit
Du kommer in i ett rum och undrar vad du skulle göra där.
5. Du har svårt att följa med i konversationer
När flera personer pratar samtidigt eller det är mycket bakgrundsljud blir det svårt att hänga med i diskussionen.
6. Du känner dig ofta överväldigad av information
Arbetsuppgifter, aktiviteter, dagliga sysslor – det blir för mycket att hålla reda på och det känns som om du drunknar i detaljer.
7. Du har svårt att koncentrera dig
En uppgift som borde vara enkel blir en utmaning eftersom tankarna vandrar iväg eller du lätt blir distraherad.
8. Du upprepar dig i konversationer
Du märker att du säger samma saker om och om igen för att du glömmer vad du redan har berättat.
9. Du har svårt att komma ihåg korta instruktioner
Oavsett om det handlar om en inköpslista eller enkla steg för att slutföra en uppgift måste du kontrollera flera gånger för att se till att du har fått med allt.
10. Du ställer samma frågor flera gånger
Du ber ofta om samma information flera gånger eftersom du inte kommer ihåg de svar du tidigare har fått.
11. Du har svårt att slutföra uppgifter
Du startar flera projekt utan att slutföra något av dem, vilket leder till en växande lista med oavslutade uppgifter.
12. Du läser samma sida flera gånger
Även efter flera genomläsningar av en text kan du ha svårt att komma ihåg innehållet, vilket leder till att du måste läsa om samma sida.
Så förändras din hjärna
Håll hjärnan ung:
Åldrande är en naturlig process som påverkar många aspekter av hjärnans funktion. Detta är en helt normal process.
När hjärnan åldras försämras framför allt korttidsminnet. En av orsakerna till detta är att hjärnan då inte är lika effektiv på att filtrera information som tidigare. Hjärnans förmåga att skilja på viktig och mindre viktig information försvagas, och det blir svårare att koncentrera sig på enskilda uppgifter.
Med stigande ålder upplever många också att informationsbehandlingen går långsammare, vilket innebär att det tar längre tid både att lära sig ny information och att hämta gammal information. Därför kan man få en känsla av rörighet.
– Roligt att lösa korsord
– Sudoku och korsord är bland mina favoritaktiviteter, säger Eli Pedersen.
– Jag använt Lectinect Hjärna sedan 2020, och det har blivit en viktig daglig rutin för mig.
Bygger nätverk i hjärnan
Det finns inget mirakelmedel som motverkar hjärnans naturliga åldrandeprocess, men det finns saker man kan göra för att förbättra den kognitiva funktionen och upprätthålla ett gott minne.
En hälsosam livsstil med mycket fysisk aktivitet, tillräckligt med sömn och låg stressnivå är en bra utgångspunkt. Dessutom kan du ge din hjärna rätt näring.
Hjärnans byggstenar, nervcellerna, stöds av ett nätverk av komplexa molekyler och näringsämnen som spelar en avgörande roll för neuronernas hälsa och funktion. Bland dessa är zink ett viktigt spårämne som kan bidra till att upprätthålla normal kognitiv funktion.
Aminosyran L- serin
På den japanska ögruppen Okinawa blir många av invånarna gamla, samtidigt som de håller sig friska både i kropp och sinne. Dieten på Okinawa är proppfull av aminosyran L-serin! Bland annat på grund av fynden på Okinawa har L-serin på senare år blivit föremål för ett ökat intresse, och dess intag globalt har praktiskt taget exploderat!
L-serin är en av ingredienserna i Lectinect Hjärna.
Noggrant utvalda ingredienser
Bacopa monnieri – en ört från den indiska traditionen, som kan bidra till att förbättra minne och koncentration. Zink bidrar till normal kognitiv funktion och vitamin B12 bidrar till normal psykologisk funktion. Folsyra bidrar till att minska trötthet och utmattning. Vitamin D3 bidrar till ett normalt immunsystem.
Var mentalt närvarande
Det råder ingen tvekan om att hjärnan är vårt viktigaste organ, och det är avgörande att ge den rätt bränsle för att hålla den skarp och alert.
Lectinect Hjärna innehåller både zink och vitamin B12. Dessutom får du örten Bacopa monnieri, som har använts i århundraden för att förbättra minne och koncentration.
Genom att ge din hjärna dessa ingredienser kan du bidra till att upprätthålla en känsla av att vara mentalt närvarande och engagerad i vardagens många utmaningar.
Glömmer du ofta småsaker i vardagen? Lectinect Hjärna, med ingredienserna Bacopa monnieri, zink och vitamin B12 , är här för att kunna hjälpa. Bacopa monnieri kan bidra till att förbättra minne och koncentration.
Detta förtjänar din hjärna!